De werkgroep asielzoekers voert gesprekken met atheïstische asielzoekers over hun situatie en hoe en waarom ze ongelovig geworden zijn. Er wordt dan een verslag van het gesprek gemaakt, wat een verklaring van atheïsme kan zijn. Dit verslag gaat naar de organisatie Vluchtelingenwerk Nederland en/of de advocaat van de asielzoeker.  We zijn verder geen partij bij de asielprocedure.

 

De mensen die door deze werkgroep ondersteund worden, komen vaak uit een omgeving waar ze niet openlijk hun atheïsme kunnen uiten of er zelfs maar over kunnen praten. 

De omstandigheden voor atheïsten zijn in de meeste landen onaangenaam en in een aantal landen zelfs levensgevaarlijk, maar liefst 13 landen hanteren de doodstraf voor afvalligheid. Het is daarom van essentieel belang dat atheïstische asielzoekers niet onterecht worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

 

Asielzoekers kunnen een gesprek aangevragen per e-mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; dit is ook het adres voor andere vragen.

Asielzoekers die atheïst zijn, kunnen lid worden van het Atheïstisch Verbond. Ze hoeven geen contributie te betalen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van voornaam, achternaam en het AZC of ander verblijfsadres.

 

Thomas4